Culturele dimensies Brazilië

Culturele dimensies

Brazilië in de vier culturele dimensies volgens Hofstede:
1. Machtsafstand 
2. ‘Collectivisme’ tegenover ‘Individualisme’ 
3. ‘Femininiteit’ tegenover ‘Masculiniteit’
4. Onzekerheidsvermijding 

Machtsafstand

Machtsafstand is de mate waarin minder machtige leden van instituties of organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is. 

Als er wordt gekeken naar de machtsafstand van Brazilië scoort deze op 69. Deze score wil zeggen dat de Braziliaanse samenleving gelooft dat de hiërarchie in het land gerespecteerd moet worden en dat ongelijkheden tussen mensen acceptabel zijn. Brazilianen vinden zelfs dat ongelijkheid tussen mensen gewenst is. Ook is het in Brazilië is het belangrijk om respect voor ouderen te tonen en dat kinderen zorgen voor hun bejaarde ouders. 

Nederland heeft een redelijk kleine machtafstand met een score van 38, wat inhoudt dat de mensen in Nederland zicht niet zomaar bij het feit neerleggen dat de macht in Nederland ongelijk verdeeld is. Brazilië heeft een nog vele grotere machtsafstand dan Nederland. Brazilianen accepteren dus veel sneller dat er iemand is die hen bevelen geeft dan Nederlanders. Nederlanders willen nog wel eens tegen hun meerdere ingaan maar Brazilianen geven vrij snel toe.


Collectivisme’ tegenover ‘Individualisme’

Een samenleving is individualistisch als de onderlinge banden tussen individuen los zijn: iedereen wordt geacht uitsluitend te zorgen voor zichzelf en voor zijn of haar naaste familie. Een samenleving is collectivistisch als de individuen vanaf hun geboorten opgenomen zijn in sterke, hechte groepen, die hun levenslang bescherming bieden in ruil voor onvoorwaardelijke loyaliteit

Brazilië scoort 38 wat betekend dat mensen in Brazilië worden geboren in uitgebreide families of andere wij-groepen die hen blijvend beschermen in ruil voor loyaliteit. De verhouding van werkgever-werknemer in Brazilië wordt gezien als een morele band, ongeveer zoals een familieband. Nederland scoort hierbij 80 wat betekend dat de mensen in Nederland opgroeien voor zichzelf en misschien om voor het gezin te zorgen. In Brazilië wordt er gestreefd om altijd de vrede te bewaren, confrontaties te vermijden, terwijl in Nederland mensen eerlijk zeggen wat zij denken.


Femininiteit’ tegenover ‘Masculiniteit’

Een samenleving is masculien als sociale sekse-rollen duidelijk gescheiden zijn: mannen worden geacht assertief en hard te zijn en gericht op materieel succes; vrouwen horen bescheiden en teder te zijn en vooral gericht op de kwaliteit van het bestaan. Een samenleving is feminien als sociale sekse-rollen elkaar overlappen: zowel mannen als vrouwen worden geacht bescheiden en teder te zijn en gericht op de kwaliteit van het bestaan.

Brazilië scoort op dit punt 49 en Nederland scoort hier 14. Brazilië heeft een redelijk hoog masculien-gehalte. Wat inhoudt dat er een dominante rolverdeling is: 'de man is jager, de vrouw zorgster'. De mannen in Brazilie regelen dus vooral zaken en de vrouwen zorgen voor de verzorging van iedereen. Mannen worden in Brazilië geacht assertief, ambitieus en hard te zijn terwijl in Nederland iedereen wordt geacht bescheiden te blijven. In Brazilië worden conflicten opgelost door ze uit te vechten, terwijl in Nederland conflicten worden opgelost door compromissen en onderhandelingen.

Onzekerheidsvermijding

Onzekerheidsvermijding is de mate waarin de leden van een cultuur zich bedreigd voelen door onzekere of onbekende situaties; dit gevoel wordt onder andere uitgedrukt in nerveuze spanning en in een behoefte aan voorspelbaarheid: aan formele en informele regels.

Brazilië scoort hier 76 en Nederland scoort 53. Dit betekend dat er in Brazilië een emotionele behoefte is aan regels, zelfs al zijn die regels onuitvoerbaar. Ook is er in Brazilië onder de mensen een emotionele behoefte aan activiteiten; innerlijke drang tot hard werken. In Brazilië is er veel stress en een subjectief gevoel van angst terwijl er in Nederland weinig stress is en een subjectief gevoel van welzijn.




Bron:

De culturele dimensies volgens Hofstede


Geen opmerkingen:

Een reactie posten